lördag 11 augusti 2012

Svar från frågestunden

Om Melker, mopsar och hundliv:

1. Hur är mopsar rent allmänt? Vet att man kan läsa jättemycket om det om man googlar, men gillar inte att läsa massa kommentarer på forum där det är antingen svart eller vitt.

Glada, roliga, sjukt söta, lagom envisa, otroligt vänliga mot människor och hundar. Illa beryktade, ofta mer än vad som är befogat, även om man inte ska sopa under mattan med att det finns rasbundna sjukdomar och åkommor p g a deras anatomiska uppbyggnad. Men överlag otroligt älskvärda. Jag vet många som varit 100% anti-mops tills den dagen dom faktiskt träffade en - då var dom fast för alltid :)


2. Har Melker (och Åke) mycket problem med andning och i hudvecken? Jag älskar mopsar och så fort jag ser en på stan tänker jag "NÄ, jag skaffar mig en mops!" men sedan kommer det dåliga samvetet som ett brev på posten med allt som har med deras nosar och andning att göra.

På grund av denna fråga var jag extra observant på mopsträffen som vi var på härom dagen. Där fanns alla modeller: tunna mopsar med korta nosar, tjocka med längre nos, någon som nästan saknade nosveck osv.. Andningen varierade otroligt mycket, en mops som var smalare och hade längre nos andades mycket mer ansträngt än en riktig plattnos. Det handlar inte enbart om längden på nosen, utan också om hur kroppen ser ut, hur hunden ser ut på insidan (i nosen, i svalget osv). Är man intresserad av detta och vill veta mer rekommenderar jag att man tar 30 minuter och tittar på SKK's nysläppa kortfilm och hundars andning. LÄNK
Nere på franska Rivieran såg jag en del mopsar, och ingen av dem andades med öppen mun trots värmen! Det är från individ till individ helt enkelt.
Vad beträffar nosvecket har varken Melker eller Åke problem! Jag lyfter och kikar då och då, behövs det torkas rent gör man det. Förutom nosrynkan har dom inga andra rynkor att hålla efter.

3. Jag har under en tid letat efter mopsar med lite längre nos men finner det ingenstans! Är det helt ointressant med långnosade mopsar (läser man rasstandard så verkar det så). Det är ju synd för mentaliteten ska visst vara underbar.

Jag vet en uppfödare som tagit in en amerikansk hane som har lite mer nos. Hur denna hanes andning är och hur han reagerar på värme kan jag inte uttala mig om då jag inte träffat honom, och som jag skrev här ovan så beror inte alltid dålig andning enbart på nosens längd. :) Det finns säkert någon mer uppfödare som avlar på längre nos men denna är den enda jag känner till. LÄNK
Det har börjat dyka upp flera nya, unga uppfödare och intresset för att få rasen mer hälsosam är stort.. och mentaliteten ÄR underbar, precis som du skriver :)



4. Kan du gå supersuperlånga promenader med Melker eller blir det "problem"/att han inte orkar?

Absolut! Han har även varit med ut på powerwalks och korta joggingrundor (typ 3km i långsamt tempo). Jag skulle aldrig dra med honom ut på milslånga promenader en het sommardag, men det skulle jag inte göra med någon hund. Har man en önskan som att kunna fjällvandra eller jogga snabbt, flera gånger i veckan med sin hund är mops inte den ultimata rasen, det är trots allt en sällskapsras. Men för att återgå till din fråga: JA! Melker kan gå lååånga promenader i bra tempo :) Bygger man upp en bra kondition för sin hund och lyssnar på hur jycken mår är det inga problem. Melkers näsborrar är inte heller knipta så han andas finfint och kan hålla bra takt när man går!

5. Vilka andra raser har du tänkt på att skaffa. Man har ju oftast en hel hög man lite "väljer" mellan. Eller kan du "tipsa" om några raser? Man kanske stirrar sig blind på några olika raser men får upp ögonen för några andra om man ber om tips, tänker jag. :)

När vi började fundera på att skaffa hund stod det mellan Mops, Fransk bulldog och Bostonterrier! Idag har frallan fallit bort och ersatts av Staffordshire bullterrier. Jag tycker man väljer ras efter vad man vill göra med sin hund. Jag vill ha en hund som fungerar som sällskap men som går att jobba med om man vill. Är jag på riktigt hundtränar-humör längtar jag efter en staff, när jag är mittimellan suktar jag efter en bostongurka och när jag helst vill ha en go' kompis som inte dör av uttråkning om jag har mycket jobb så känns Mopsen SÅ rätt. Lite humörsvängningar hos mig kan man lugnt säga ;) Men mops kommer jag nog alltid vilja ha i mitt liv, det är min ras.
En trevlig allround-ras jag vill tipsa om är mellanpudeln! Den kan ligga och slappa en hel dag, men följer lika gärna med ut och tränar eller tar långa promenader. Fäller inte och finns i många färger (om det nu är något man värderar!)



6. Jag är så inne på att skaffa hund men som du kanske märker har jag lite problem med att välja ras. Just nu är jag inne mycket på att skaffa en Sheltie. Har du något att säga om den rasen? Någon slags erfarenhet?

Har ingen större erfarenhet av Sheliten, tyvärr, men jag gillar storleken och det verkar vara en härlig agility-hund! Skriv upp en lista med dom egenskaper du VILL att din hund ska ha, och en lista med dom egenskaper du INTE VILL att den ska ha. Allt: päls, storlek, temprament, gilla att simma, inte skälla eller vad det nu kan vara.

7. Hur har allt fungerat tidsmässigt? Valptiden, var ni lediga då? När ingen är hemma, osv!

När vi skaffade Melker pluggade jag och M jobbade 24h-pass och var ledig väldigt ofta. Vi tänkte över beslutet många gånger och var säkra på att allt skulle fungera. Vi har hundvana familjemedlemmar som gärna ställer upp som hundvakt då och då, fixade en budget och hade all tid i världen för en valp! Vi har haft samma arbetstider hela Melkers liv, dvs M har samma jobb och jag pluggar fortfarande. Handlar det om korta stunder kan Melker vara ensam hemma, annars kan min eller M's familj ställa upp och passa. Men för det mesta är antingen vi båda eller en av oss hemma!

8. Hur ser du dig som hundägare?

Dedikterad, nördigt vetgirig, ambitiös och med ett stort känslomässigt engagemang! 

9. Vad har du för "syn" på ett hundliv. Tex är du väldigt hård i uppfostran, hur vill du att andra ska hantera honom, tränar du varenda dag, tillåter du andra som möter er på promenad hälsa på honom?

Jag strävar efter att vara en trygghet för min hund; lugn, bestämd, rolig. Jag är inte hård i den mening att jag rycker och sliter i honom, men jag försöker vara konsekvent och kräver ganska mycket av Melker när vi "jobbar" ihop. Jag vill inte att andra ska hantera honom alls ;) avskyr när folk ska uppfostra honom med något jäkla Cesar Milan-skit som dom sett på tv eller ifrågasätta varför jag "kastar godis" och klickar så mycket. Man får gärna gosa och hälsa på Melker men hels vill jag att folk låter honom vara. Vi tränar inte varje dag, bortsett från att jag klickar varje gång vi har ett hundmöte (vår akilleshäl!) Andra människor kan få hälsa om dom frågar först, inte alltid men ibland. Främmande hundar vill jag helst inte ha fram då vi har problem med hundmöten och jag behöver inte att Melker hälsar på en hund som kanske visar sig vara knäpp. Han har hundkompisar som han får umgås med :)

10. var det lätt i början? att tex lära honom åka buss, gå i koppel, gå på stan osv.

Rumsrenhet, ensamhetsträning, kloklippning - inga problem! Flera andra saker hade säkert också varit lätta om jag bara haft den kunskap jag har idag. Nu, vid 2,5 års ålder kan han åka buss och tåg utan att pipa, åker bil mycket lugnare och är jätteduktig på allmänna platser. Hade jag lärt honom slappna av och "ha tråkigt" redan som valp hade dessa problem aldrig varit problem :) Överlag var han en fantastisk lugn och snäll valp.

11. Hur mycket väger Melker?

Hos veterinären i onsdags vägde han 9.7 kg!

12. vad får Melker för foder?


Han äter Standardt Mild som jag är mycket nöjd med! Vi började med Standardt Normal, men han reagerade på den stora mängden protein genom rodnad i öronen. Numera är det bra igen! Som valp åt han Royal Canin Mini Junior

13. Är transportburen ni köpte på ÖOB bra?


Det beror vad man ska ha den till! Som krypin är den perfekt men som förvaring vid transport skyddar den inte alls. Den är mjuk och skulle mosas i en bilkrock. Men som sagt: att ha den som krypin hemma, på tåget, på en utställning och liknande fungerar den perfekt. Det finns små fickor på sidorna och fönsterna går att täcka över. Och den kostar bara 199kr!

14. Jag har hört att mopsar uppskattar att leka ned större hundar och att de inte förstår hur små de är, stämmer detta in på Melker?


Melker skulle leka med alla hundar, oavett storlek, så länge dom vill leka med honom! ;)
Så länge det går bra och den andra hunden är trevlig så har Melker ingen nämnvärd känsla för om hunden är stor eller ej. Det är dunder och brak om man inte stoppar honom!
Min pappas mops, Åke, bjuder aldrig in till lek, men överlag känner jag att mopsar är leksugna och vänliga. Dom vill leka med alla. Melker är lite försiktig av sig, så om det skulle vara en stor hund som är sjukt på eller som är alldeles för burdus hade han nog kunnat backa undan.



15. Detta med att de har för stora huvuden när de föds så oftast behövs kejsarsnitt, är det sant? I så fall, hur ställer man sig till det? 


Det förekommer snitt på mopstikar vid valpning, men det är inte lika vanligt som det kanske är med andra raser. Nu är jag inte uppfödare, men så vitt jag vet beror dessa snitt inte på att tikens bäcken är för litet och valparnas huvuden är för stora. Det kan bero på att en valp hamnat fel, svaga värkar, utdragen förlossning m.m. Jag har för mig att man får göra kejsarsnitt på en tik två gånger, sedan får denna hund inte avlas på mer (rätta mig om jag har fel!). Hur man ställer sig till detta är helt upp till en själv. Fråga uppfödaren om det förekommit snitt i de blivande valparnas släkt. Titta på tiken och hanen; har dom grova huvuden och smala höfter? Vill man absolut inte ha en valp som förlösts med snitt så ska man inte skaffa en sådan. Ett valpköp ska kännas rätt!

17. Hur fungerar det med att lämna Melker hemma? Jag har hört att det är svårt för en mops att vara ensam hemma en längre tid. Är det naivt att tro att sällskap till mopsen löser problemet? Med vinthundar så löser man problemet med kompisar till den iaf. Mops är inte vinthund, så det kan självklart vara annorlunda. 


Det är inga som helst problem, han går och lägger sig och sover tills vi kommer hem. Börjar man träna ensamhet tidigt tror jag att polletten faller ner för dem flesta. Har man tex en komposthage kan man lämna valpen där när man går på toaletten, är i köket eller går ut med soporna. Korta stunder i början och låt valpen ta sin tid. Jag tycker inte att man skaffar en hund till för att den ska vara kompis till första hunden. Finns en risk att båda kommer stå och pipa vid dörren när matte och husse går. Träna träna träna och ha tålamod!

18. Upplever du att mopsar är en frisk ras utöver pill med rynkor, pill med tänder och ökad risk för ögonskador? Märker du om mopsen ändå förstår att mopsens ögon är extra utsatta eller de springer på som vanligt genom buskar och snår?


Mitt hjärta vill så gärna säga ja, men jag svarar nej. Just nu är åkommorna för många för att jag skulle säga att det är en frisk ras, det finns raser som har så mycket mindre besvär med hälsan. Dock ska det tilläggas att alla individer inte är vandrande sjukstugor. Vissa drabbas och andra lever ett långt och hälsosamt liv! Alla sjukdomar och åkommor finns med i boken Allt om Mops LÄNK är man intresserad av rasen måste man läsa denna bok. Finns ibland billigt på Tradera eller på Biblioteket.
Mopsarna har ingen förståelse för att ögonen är utsatta ;) tvärt om! Man får vara vaksam och vid minsta tecken på att något har hänt med ögonen - in till veterinär! Det är inget att vänta med.

19. Hur mycket pengar tror du ungefär att du lägger på Melker på (en månad är väl för lite att uppskatta kanske) men säg 3 månader om du inte har shop-stopp?

Oj.. mellan 200-1000 kanske? Runt jul och hans födelsedag passar jag på att köpa dyrare saker för då har husse inget att säga till om, haha! Sen blir det ju lite tuggben, hundgodis. Lite tävlingar har det blivit på senaste tiden.. Men i den prisklassen tror jag :)

20. Är du sugen på att skaffa fler hundar och är det då fler mopsar eller annan ras? 


Jaa väldigt. Ibland vill jag ha en mops till och ibland vill jag ha en hund jag kan jobba mycket med. Just nu är det mops som gäller ;) Nu är det inte aktuellt med en ny hund men jag kommer alltid vilja ha en mops i huset hur det än blir.

21. Hade ni bestämt er för att skaffa en hane från början och isf vad gjorde att ni valde just det könet?


Vi var helt inställda på en tik! Både jag och M har båda haft flest tikar under våra uppväxter så det kan nog bero på det. När det visade sig att tiken redan var tingad blev vi erbjudna hanvalpen. Visst, man hade kunnat välja att vänta och ta en tik längre fram, men han var ju såå söt och perfekt! Skulle jag skaffa en mops till skulle det inte spela någon roll vilket kön det var, då kommer jag främst gå på mentala och fysiska kvaliteter!


Och några frågor om mig:

1. vad ska du börja plugga?

Jag ska läsa till fotograf på Yrkeshögskolan i Göteborg!

2. vad har du pluggat?

Jag började plugga kurser direkt efter studenten. Först läste jag Konstvetenskap 30p, sedan en kurs i visuell kommunikation och fram till denna sommaren läste jag 2 år på programmet Medie- och Kommunikationsvetenskap med inriktning på fotografi. Hoppade av nu då jag inte tycker att utbildningen varit speciellt bra det senaste året.

3. vad har du jobbat med?

Började söka jobb mitt under krisen när alla fick sparken. Lyckades få ett vikariat inom hemtjänsten där jag arbetade fram till jag började studera Medie- och kommunikationprogrammet. Sedan har jag arbetat som assistent åt en fotograf och nu har jag nyligen börjat frilansa och startat mitt eget företag!
4. hur kommer du bo i göteborg? i stan? kommer melker flytta med dig eller sin husse?

Jag kommer hyra en lägenhet i 2:a hand. Den ligger ganska centralt men inte mitt i centrum, nära till skolan! Vi har inte bestämt om/när Melker ska flytta upp. Jag kommer flytta först, känna efter och bo in mig i lägenheten. M och Melker kommer hälsa på regelbundet och förhoppningsvis kommer Melker vara mycket hos mig i Göteborg. M bor kvar i vår lägenhet tills han vet hur han ska göra :)

5. och hur kommer det fungera? kommer ni fortsätta vara tillsammans?

Självklart! Det blir ett spännande äventyr att bo isär. Då kan man skicka romantiska kärleksbrev och sånt ju ;)






Tack för alla frågor! Det har varit roligt att få svara, jag hoppas ni är nöjda. Fortsätt fråga om det är något ni funderar över.

3 kommentarer:

  1. Och hjärtligt tack för svar! Jag fick bra svar och tyckte även att de andra svaren var bra. Kul med frågestund! Vid nästa frågestund kanske jag inte ställer så rasbundna frågor då du redde ut det mesta för mig nu. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du känner dig nöjd :) försökte vara så objektiv som möjligt även om det är svårt!

      Radera
  2. Jag kanske droppar lite frågor när jag kommer på lite då & då, hoppas det är ok! :)
    Jag har redan en fråga - hur är mopsarnas relation till att bada? :)

    SvaraRadera