söndag 20 maj 2012

Att slå huvudet på spiken


"Att som bilförare vakna till först när man är mitt i kurvan och då panikartat försöka bromsa bilen är inget att rekommendera. Att försöka hejda hunden som redan börjat skälla på en mötande hund är ungefär som att bromsa bilen mitt i kurvan. Ändå är det precis det många hundägare får lära sig. T.ex. att de ska rycka tillbaka hunden med hjälp av kopplet precis som hunden ska börja ett utfall mot en annan hund. Men vid det laget har den egna hunden endast den mötande hunden i huvudet och därmed blir koppelrycket snarare till en startsignal som får hunden att påbörja utfallet.

Att bli förbaskad på hunden när den redan gjort ett utfall är ungefär som att bromsa bilen när man redan krockat. Krocken är redan ett faktum. Gjort är gjort. Hunden har redan haft sitt lilla roliga och vad du gör därefter påverkar inte den vinst hunden redan fått. Den andra hunden har redan blivit skrämd. Det den föresatte sig att göra har den redan lyckats med. Det du kommer med därefter påverkar inte den vinst hunden redan fått.

Att vi hamnar i konflikt med hunden beror väldigt ofta på att vi bromsar för sent. Många hundägare har fått för sig att de ska hejda hunden precis som den gör något tokigt men det blir ungefär som att bromsa mitt i kurvan. Kommer man så sent in i bilden missförstår de flesta hundar sin ägare och uppfattar istället att ägaren vill att de ska hetsa upp sig ännu mer. Om du istället tar kontakt med din hund genast den spetsar öronen inför något (även om det är så att det där andra befinner sig långt bort) då agerar du ungefär på samma sätt som när du bromsar bilen långt innan du kommit fram till korsningen. I det läget är det inte svårt att fånga hundens uppmärksamhet och tala om att du tänker korsa gatan.

Det är på vinsten man lär sig något. Motgångar är alltid irriterande. Ofta så irriterande att vi inte ens vill komma ihåg att vi haft dem. Vinster vill vi däremot inte glömma bort, tvärtom! Lyckade handlingar vill vi upprepa i syfte att nå dem igen. Bromsar du i tid får hunden chans att förstå vad du vill. De flesta hundar gör rätt bara de får chansen, allrahelst om det lönar sig för dem att göra rätt!

Fast det finns en stor skillnad mellan bilar och hundar. Bilen bromsar automatiskt när du trycker på bromsen. För att hunden ska förstå vad du vill när du säger ordet nej måste du lära den vad det ordet betyder. All inlärning bör ske i lugn och ro, med en pedagogisk människa och en hund mottaglig för din information."


Citat från Memea Mohlins blogg [länk]


Några kloka meningar av Memea Mohlin! Tycker detta är så bra att jag hade velat skriva ut det och sätta upp det på kylen! Hoppas att ni har en härlig, solig söndag precis som vi.

Fanny & Melker

6 kommentarer:

  1. Äh, vafan rama in! Typ som hundens bön ju!

    SvaraRadera
  2. Så sant! :) Ja eller hur är det kul med sådana domare!

    SvaraRadera
  3. Mina tycker med det är för varmt på dagarna, mest Teo. Passar på att gå långrundor tidigt på morgonen eller kvällen :)
    Ja, det är både spännande, nervöst, läskigt och jättekul! :)

    SvaraRadera
  4. Hej Fanny! Vilken fin blogg du har! Ni var jätteduktiga idag på träningen! Ha det så bra så ses vi på tisdag! Kram Emelie

    SvaraRadera
  5. Vi heter lillaotto på instagram, så lättare än så blir det inte :P

    SvaraRadera